Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hup upozorava

'Liste čekanja sve su duže, HZZO narušava stabilnost sustava'

bolnica,operacija,kirurgija,sandi poteko (1)
Igor Kralj/PIXSELL
26.04.2013.
u 15:07

Nevenka Kovač upozorila je da je rezultat ''privremenog isključivanja“ privatnih ustanova iz ukupnog zdravstvenog sustava u ova nepuna dva mjeseca od kada HZZO ne produžuje ugovore porazan

- Otezanje s produživanjem ugovora s privatnim zdravstvenim ustanovama i pokušaj smanjivanja cijena zdravstvenih pretraga za dodatnih 30 posto, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) narušava stabilnost domaćeg zdravstvenog sustava, smanjuje razinu kvalitete usluge koju dobivaju građani koji plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje, a pacijenti koji trebaju specifične pretrage i zahvate nažalost sve duže čekaju na obavljanje nužnih pregleda i zahvata - upozorava Hrvatska udruga poslodavaca.

Loše trendove u domaćem zdravstvenom sustavu potaknute dodatnim ignoriranjem privatnih zdravstvenih ustanova predstavili su Nevenka Kovač, predsjednica HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb te Davor Majetić, glavni direktor HUP-a i Mile Klepo, ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Kovač je upozorila da je rezultat \'\'privremenog isključivanja“ privatnih ustanova iz ukupnog zdravstvenog sustava u ova nepuna dva mjeseca od kada HZZO ne produžuje ugovore porazan i samo pokazuje da, kao što je to uostalom slučaj i u svim razvijenim zemljama, javno zdravstvo ne može bez privatnog. Liste čekanja za specifične zahvate i pretrage za koje je javni sustav podkapacitiran su sve duže što ugrožava zdravlje naših građana.

Kako je navela Kovač, od ukupnih sredstava za zdravstvo, u Hrvatskoj se unutar javnog sektora troši 85 posto sredstava dok 15 posto otpada na privatni sektor. U Europskoj uniji je taj omjer 70:30, no uz trend dodatnog povećanja omjera u korist privatnog zdravstva. Nizozemska je primjer zemlje u kojoj su sve bolnice privatne, zadovoljstvo i perspektiva pacijenata su vrlo visoki pa je redovno na prvom mjestu ljestvice Europskog indeksa zdravstvene zaštite potrošača.

U Hrvatskoj HZZO i sustav javnih zdravstvenih ustanova i dalje imaju jak monopol na tržištu, a dominantan položaj nažalost koriste kako bi usporili razvoj privatnog sektora. Cijene dijagnostičkih usluga u Hrvatskoj su u odnosu na važeće cijene u susjednoj Sloveniji, nakon ovotjednog smanjenja cijena od strane HZZO-a za 30 posto, niže u prosjeku za 50 posto. Takvo stanje je neizdrživo za privatni sektor i samo je pokazatelj reguliranja tržišta na netržišnim principima.

>>Gorjanski: Devet tisuća liječnika na platnom spisku farmaceuta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije